به گزارش همشهری آنلاین، محمد بن عبدالرحمن آلثانی روز سهشنبه در مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفت: «ما معتقدیم که تنها مسیر پیشرو، راهحل دیپلماتیک است. آنها (آمریکاییها) باید پای میز مذاکره بنشینند و تلاش کنند به توافقی برسند که نگرانیهای همه طرفها، ازجمله نگرانیهای منطقه را برطرف کند.»
وی افزود: «بهعنوان یک کشور همسایه ایران، من نمیخواهم شاهد وقوع یک مسابقه تسلیحات هستهای در منطقه باشم. بنابراین، پیش از هر چیز، این مسئله در راستای منافع ما است که منطقهای عاری از سلاح هستهای داشته باشیم. البته این امر نباید مانع از آن شود که هر کشوری بتواند مسیر صلحآمیز انرژی هستهای را دنبال کند.»
نخست وزیر قطر ادامه داد: «رئیسجمهور ترامپ بارها اعلام کرده است که خواهان پایان دادن به جنگها است، نه آغاز یکی دیگر. او بارها تأکید کرده است که ترجیح میدهد به یک توافق برسد. ما این موضع را هم قبل و هم بعد از انتخابات در تعاملات مختلف با تیم او شنیدهایم. این انتخاب و راهبرد استراتژیک آنها است: یافتن یک راهحل، نه تشدید وضعیت.»
وی تصریح کرد: «اگر اینطور باشد، مطمئناً قطر و کشورهای شورای همکاری خلیجفارس بهعنوان یک شریک قوی آماده همکاری خواهند بود.»
ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریمها، بهعنوان کشوری مسئولیتپذیر، تعهدات خود را بهطور کامل اجرا کرد؛ موضوعی که در ۱۶ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد تأیید قرار گرفت.
با این حال، پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ و تصمیم یکجانبه او برای خروج از برجام در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، تحریمهایی که طبق توافق لغو شده بودند، دوباره اعمال شدند.
در واکنش به این اقدام، ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام فعال کرد. در نتیجه، اعضای باقیمانده توافق با صدور بیانیهای، ۱۱ تعهد برای جبران خسارتهای ناشی از خروج آمریکا ارائه کردند.
با این وجود، اجرای نامتوازن برجام و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا، ایران را ناچار کرد تا یک سال پس از خروج واشنگتن، اجرای گامبهگام برخی از اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای خود را متوقف کند. در این مدت، ایران با پایبندی به توافق، به کشورهای اروپایی فرصت داد تا وعدههای خود را عملی کنند، اما به دلیل عدم تحقق این وعدهها، تهران در چند مرحله تعهدات خود را کاهش داد.
با روی کار آمدن جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۱، این دولت سیاست خروج یکجانبه ترامپ از برجام را محکوم کرد اما در عمل همان سیاست فشار حداکثری دولت پیشین را ادامه داد. بهرغم ادعای واشنگتن برای بازگشت به دیپلماسی، کاخ سفید اراده لازم برای بازگشت به برجام و جبران سیاستهای شکستخورده ترامپ را نشان نداده است.
مذاکرات برای احیای برجام طی هشت دور در وین برگزار شد و نمایندگان گروه ۱+۴، اتحادیه اروپا و ایران در این گفتوگوها شرکت کردند. هیأت آمریکایی نیز بهطور غیرمستقیم در مذاکرات حضور داشت اما به دلیل تناقض در رفتار، تعلل در تصمیمگیری و زیادهخواهی واشنگتن، توافقی حاصل نشد.
از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی از هر فرصتی برای تبیین مواضع، طرح دغدغهها و پیگیری مطالبات خود استفاده میکند، گفتوگوها برای از سرگیری مذاکرات هستهای با سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و اتحادیه اروپا را پیگیری میکند. تاکنون سه دور گفتوگو برگزار شده و طرفها در تلاش هستند تا زمینه لازم را برای کاهش تنشها و ادامه روند دیپلماسی فراهم کنند.
ایران همواره تأکید کرده است که برای دستیابی به توافقی پایدار و قابل اعتماد که تحریمها را بهصورت تضمینشده لغو کند و مانع از سوءاستفاده در آینده شود، آمادگی دارد.
جلوگیری از تشدید تنشها میان ایران و رژیم صهیونیستی
محمد بن عبدالرحمن آلثانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت باید از تشدید تنشها میان ایران و رژیم صهیونیستی جلوگیری شود.
وی افزود: «وقتی به آنچه در سال گذشته رخ داده است نگاه میکنیم، هر گونه حمله به هر کشوری در منطقه، تنها احتمال وقوع یک جنگ تمامعیار را افزایش میدهد. ما باید از این امر اجتناب کرده و مانع از وقوع آن شویم.»
نخست وزیر قطر ادامه داد: «ما در گذشته از رویدادهای متعددی عبور کردهایم که تنشها در آن به اوج رسیده و سپس تخفیف یافته است. امیدوارم که این بار نیز بهطور کامل تنشها کاهش یابد.»
وی با تاکید بر نقش قطر در برقراری صلح و حفظ ارتباطات باز با همه طرفها، اظهار امیدواری کرد که آینده منطقه با ثبات و رفاه بیشتری همراه باشد.
محمد بن عبدالرحمن آلثانی افزود: «ما در منطقهای متولد شدهایم که گاهی برای جلب توجه جهانی مشکلاتی ایجاد میکند، اما تلاش میکنیم صلح و آشتی را تسهیل کنیم.»