یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن انبوه سازان خراسان رضوی نیز تاکید کرد که مشکلات حوزه مسکن به شکل کوتاه مدت قابل حل نیست و جهش تولید به برنامه ریزی و سیاستگذاری کلان احتیاج دارد. علاوه بر تمام مشکلاتی که حوزه مسکن را تحت تاثیر قرار داده، ناترازی انرژی و مدیریتی نیز مزید بر علت شده تا میزان ساخت و ساز مسکن به کمترین حالت خود برسد.

به گزارش پرشین سازه ، امسال را سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری کرده اند اما بر اساس گفته های این مقام صنفی، از ابتدای امسال، بازار مسکن دچار رکود شده است.

نعمت الله ظریف می گوید که در طی این سال ها، زمانی که تورم و قیمت بالا رفته، قدرت خرید مردم نیز کاهش پیدا کرده است. به همین دلیل، بخش خصوصی ترجیح می دهد که سرمایه های خود را در این بخش نگذارد.

نعمت اله ظریف
دبیر انجمن انبوه‌سازان خراسان رضوی

در کنار بی عملکردی بخش خصوصی، دولت نیز نتوانسته طرح های خود را پیش ببرد. نهضت ملی مسکن که قرار بود در طی ۴ سال، چهار میلیون واحد مسکونی بسازد، بعد از گذشت نزدیک به ۴ سال، هنوز هم نتوانسته جمعاً ۱۰۰ هزار واحد مسکونی تحویل دهد. گرچه گفته می شود که ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد در مراحل ساخت قرار گرفته اند.

نعمت الله ظریف در بخش دیگری از صحبت های خود به شرایط کنونی مصالح ساختمانی اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که در شرایط کنونی، ناترازی انرژی ضرر بزرگی به تولیدات مصالح ساختمانی داشته است. از سوی دیگر، هزینه های جاری کارخانه های تولیدی افزایش یافته و باید دستمزد کارگران و کرایه های حمل و نقل و غیره را بپردازند. به همین دلیل، بعید نیست که به زودی شاهد افزایش قیمت مصالح ساختمانی نیز باشیم و یک بار دیگر بر قیمت تمام شده مسکن افزوده شود.

در حال حاضر، بتن ساختمانی به زحمت تولید می شود و به خاطر ناترازی انرژی، با کمبود مواجه شده است. خیلی از سرمایه گذاران بخش خصوصی، با توجه به شرایط پیش آمده نمی توانند گردش مالی داشته باشند. اما از آنجایی که بخش زیادی از این سرمایه گذاران از جیب خود برای شروع ساختمان سازی هزینه کرده اند، با وجود کم کاری بانک ها و عدم همکاری دولت، باید به مسیر خود ادامه دهند.

از میان تمام بانک هایی که قرار بود تسهیلات مسکن پرداخت کنند، فقط بانک مسکن بوده که تا حدی به تعهدات خود عمل کرده است. خیلی از بانک ها، پرداختی صفر داشته اند.

ظریف، عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان خراسان رضوی اعلام کرد کارگرانی که در ابتدای سال با روزی ۴۰۰ هزار تومان وارد پروژه می شدند، حالا با روزی ۶۰۰ هزار تومان هم حاضر به کار نیستند. واقعیت اینجاست که گرچه افزایش دستمزد و کرایه برای بخش خصوصی سنگین است اما کارگران هم حق دارند که با این دستمزدهای ناچیز، دیگر سر کار نیایند، چرا که این مبالغ به سختی کفاف زندگی آنها را می دهد.

امیدواری بر این است که دولت، فشار بیشتری به بانک ها بیاورد تا منابع خود را در اختیار طرح های مسکن سازی قرار بدهند. بر اساس گفته های ظریف، ۹۵ درصد ساختمان سازی ربطی به قیمت ارز ندارد. وی در ادامه گفت:

بیشتر مصالح ساختمانی تولید داخل هستند و حتی برخی از آنها صادر می شوند. اما به خاطر پیچیدگی مسائل کلان اقتصادی و سیاست هایی که در پیش گرفته شده، مردم و دولت در شرایط دشواری قرار گرفته اند.

این مقام صنفی می گوید که به دلیل ناترازی های ایجاد شده، ناچار شده اند که گازوئیل را با قیمت ۳۰۰ الی ۴۰۰ تومان به ازای هر لیتر خریداری کنند. این در حالیست که توقع می رود در چنین شرایطی، حداقل سهمیه گازوئیل برای انبوه سازان در نظر گرفته شود.

وی تاکید کرد که این سوخت در مراحل بتن ریزی خیلی ضروری است. به همین دلیل، بخش خصوصی ناچار شده که برای افزایش دمای بتن، از بخاری و جت‌فن استفاده کند.

آقای ظریف در بخش دیگری از صحبت های خود به این موضوع اشاره کرد که در حال حاضر، نزدیک به ۴۵ هزار مهندس در استان خراسان رضوی، در حوزه ساختمان فعالیت می کنند. بیش از دو سوم آنها در حوزه عمران فارغ التحصیل شده اند و معیشت آنها به رونق ساختمان سازی بستگی دارد. گرچه دولت جدید چند ماه است که مستقر شده اما انتظار می رود که برای رفع مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، اقدامات عاجل را انجام دهد.

این عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان استان خراسان رضوی در آخر اعلام کرد که نزدیک به ۶۰ درصد قیمت مسکن به هزینه های زمین مربوط است. در واقع با احتساب تمام هزینه ها، ساخت هر متر مربع مسکن در استان خراسان رضوی، ۲۵ میلیون تومان هزینه دارد. این در حالیست که هر متر مربع مسکن در شهر مشهد به طور میانگین ۸۰ میلیون تومان است. به نظر می آید که بخش زیادی از این اختلاف قیمت، به خاطر گرانی زمین است. در صورتی که دولت برنامه ای برای تامین زمین داشته باشد و از انبوه سازان حمایت کند، می توان نسبت به جهش تولید مسکن امیدوار بود.

source

توسط chidanet.ir