معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که بر اساس آمارهای جمع آوری شده، حدود ۱۹ میلیون نفر در کشور در خانه های ناامن و ناپایدار زندگی می کنند که مجموعا وسعت ۱۷۰ هزار هکتار را اشغال کرده اند. در جمع آوری داده های آماری، چنانچه کارشناسان واحدی را دارای سازه شناسایی کرده باشند، آن را در ردیف ساختمان های دارای اسکلت قرار می دهند. بنابراین، این ساختمان های ناپایدار حتی اسکلت هم ندارند و حداکثر با زلزله ای به بزرگی ۴ تا ۵ ریشتر به راحتی تخریب می شوند.

به گزارش پرشین سازه ، عبدالرضا گلپایگانی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری، به تازگی اظهارات جالب توجهی در خصوص آمار خانه های ناامن و ناپایدار ارائه کرده و اعلام نموده که در بافت های فرسوده و حاشیه ای، شاهد تعداد بسیار زیادی ساختمان غیرایمن و ناپایدار هستیم. وی با اشاره به آمارهای جمع آوری شده توسط مراجع رسمی بیان کرد امروز در حدود ۱۹ میلیون ایرانی در چنین خانه های ناامنی زندگی می کنند که مساحتی نزدیک به ۱۷۰ هزار هکتار را اشغال کرده اند. مساحتی که کل آن در محدوده بافت شهری قرار گرفته است، نه بافت روستایی.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری در ادامه افزود که یکی از معیارهای اصلی برای تشخیص فرسودگی بافت ساختمان، میزان مقاومت و پایداری آن محسوب می شود. ملاک تشخیص این ناپایداری نیز وجود یک سازه قابل تشخیص و مشاهده در نظر گرفته می شود. در نتیجه چنانچه مسئول جمع آوری آمار در بررسی وضعیت ساختمان ها، سازه ای را به چشم دیده باشد، آن را در بخش ساختمان های دارای اسکلت قرار می دهد، نه بافت فرسوده.

در نتیجه این آمار نشان می دهد که ساختمان های فرسوده مورد اشاره، حتی با وجود این معیارهای سطحی هم نتوانسته اند نمره قبولی دریافت کنند و در زمره ساختمان های غیرایمن قرار گرفته اند که سازه هم ندارند! با این وضعیت یک زلزله کوچک ۴ تا ۵ ریشتر به راحتی می تواند بخش زیادی از این ساختمان ها را تخریب کند یا آسیب های جدی به آنان وارد نماید.

معاون وزیر راه و شهرسازی ضمن تأکید بر اینکه نوسازی بافت های فرسوده یکی از تکالیف اصلی برنامه توسعه نهضت ملی مسکن محسوب می شود، بیان داشت که بر اساس مصوبات اجرایی و قوانین، ۲۵ درصد از تسهیلات بانکی که باید در بخش مسکن هزینه شوند، به بازسازی و نوسازی بافت های فرسوده اختصاص دارد، اما متأسفانه امروزه تنها ۲ درصد از مبلغ وام پیش بینی شده در ابتدای پروژه به مردم پرداخت شده است و همچنان ۹۸ درصد از تسهیلاتی که دولت بر اساس قانون به مردم وعده داده، محقق نگشته است.

این تأخیر و خلف وعده تا حد زیادی از جمله قصورات نظام بانکی کشور است که تاکنون عملکرد قابل قبولی در خصوص اعطای تسهیلات مسکن نداشته است. امروزه بسیاری از متقاضیان مسکن حمایتی که واجد شرایط هستند نیز موفق به دریافت وام نشده اند، چه برسد به افرادی که متقاضی وام نوسازی هستند. دولت اگر مایل است پروژه مسکن ملی را به سرانجام برساند، لاجرم باید راهی برای رفع مانع پرداخت تسهیلات بانکی پیدا کند.

گلپایگانی در ادامه اعلام کرد که بر اساس آمار، امروز ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده شهری وجود دارد که از این میان ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد از آنها نیاز به بازسازی و مقاوم سازی فوری دارند.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری بیان کرد که اصلا یکی از اهداف و وظایف اصلی این سازمان، افزایش پایداری و نوسازی بافت های فرسوده و تاریخی، همچنین مدیریت اسکان های غیررسمی در کشور است.

او در انتها تصریح نمود که بر اساس متن قانون، سرانه های بافت فرسوده باید به میزان متوسط سرانه شهرها برسد، اما آمارها نشان می دهند که امروز فاصله زیادی تا رسیدن به این اهداف داریم و باید هرچه زودتر به اصلاح وضعیت بپردازیم.

بازسازی بافت های فرسوده باید یکی از اولویت های شهرسازی در کشور باشد، زیرا در صورت عدم رسیدگی به موقع، ممکن است با وقوع یک زلزله کوچک، شاهد فجایع بزرگ انسانی و خسارات شدیدی باشیم.

source

توسط chidanet.ir