مدت زمان زیادی نیست که پلتفرم های خرید و فروش متری مسکن وارد میدان شده اند و در همین مدت کوتاه، مشخص شده که بسیاری از آنها به شکل غیرقانونی فعالیت می کنند و شائبه کلاهبرداری در خصوص آنها وجود دارد. به همین دلیل، مسئولین نسبت به سرمایه گذاری در این پلتفرم ها و خرید و فروش متری مسکن به شهروندان هشدار دادند.
به گزارش پرشین سازه ، هنوز ساز و کاری قانونی برای این سایت ها و پلتفرم های خرید و فروش متری مسکن و زمین وجود ندارد. به همین دلیل، بعید نیست که کلاهبرداران از این بستر برای سودجویی استفاده کنند. واقعیت اینجاست که خرید و فروش متری زمین و مسکن، پیش از این در دولت نیز اعلام شده بود و حتی شهرداری تهران نیز اعلام آمادگی کرد که بخشی از پروژه های خود را در همین قالب به فروش برساند. اما بعد از کش و قوس های فراوان، هنوز هم تکلیف این طرح روشن نشده است.
در همین ابتدای سال جاری بود که مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران اعلام کرد که تلاش بر این بوده که پروژه های وارد شده به بورس، همگی دارای سند و پروانه باشند. علاوه بر این، فوندانسیون این پروژه ها نیز تا مقداری ریخته شود تا مردم پیشرفت آنها را به چشم ببینند و مطمئن شوند که پروژه ای در کار است و نسبت به سرمایه گذاری در این عرصه امیدوارتر شوند.
مهدی هدایت گفته بود که بعد از پایان پروژه، در صورتی که متقاضی تمایل به خرید واحد مزبور داشته باشد، آن را در اختیارش قرار می دهیم. در صورتی که بودجه یا میل کافی برای خرید آن ملک نداشته باشد، یک بازار گردان در بورس وجود دارد که درصد خانه خریداری شده را به قیمت روز از مالک خریداری می نماید. بنابراین از هر لحاظ، سرمایه گذاری معقول و پرسودی خواهد بود.
البته تمام این حرف و حدیث ها در حد زمزمه و مصاحبه باقی ماند و هنوز هم مصوبات لازم در این سازمان بررسی نشده است. فروش متری مسکن از سال ۹۹ مطرح شده و تا به امروز، اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداده که بتوان نسبت به آن استناد کرد. قانونگذار تا به اینجا نسبت به این موضوع سکوت کرده و البته اجازه فعالیت رسمی هم به این نوع از خرید و فروش مسکن نداده است.
لازم به ذکر است که از ۲۱ آبان ۱۴۰۱، معاملات ثانویه صندوق املاک و مستغلات توسط سازمان بورس راه اندازی شد که که اصلاً ارتباطی با فروش متری مسکن در سایت ها ندارد.
به همین دلیل است که هشدارهای زیادی در خصوص اقدامات برخی سایت ها و اپلیکیشن ها داده می شود. این پلتفرم ها به شکل غیرقانونی اقدام به خرید و فروش متری مسکن و زمین می کنند. طبیعتاً این نوع از خرید و فروش، مستعد آسیب های فراوان است و به همین دلیل، باید ساز و کار مشخصی در رابطه با آنها وجود داشته باشد اما از آنجایی که فعلاً قانونگذار در خصوص این موضوع سکوت کرده، سرمایه گذاری در آنها با ریسک های اقتصادی فراوانی همراه است.
بررسی مختصر این پلتفرم ها نشان می دهد که جنبه های متعدد خرید و فروش متری مسکن در نظر گرفته نشده است. مثلاً اصلاً مشخص نیست که قیمت ها چگونه محاسبه می شوند یا این سوال مطرح می شود که نرخ مسکن به روز حساب می شود یا خیر!
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران نیز ضمن برحذر داشتن سرمایه گذاران، خاطرنشان ساخت که هیچ یک از نهادهای رسمی و دولتی این خرید و فروش را تایید نکرده اند و به همین دلیل، شفافیتی در نحوه کار آنها وجود ندارد.
گودرزی در بخش دیگری از صحبت های خود اعلام کرد که علاوه بر عدم وجود ساز و کار قانونی، متولی خاصی هم برای چنین معاملاتی وجود ندارد و به همین دلیل، شبهه کلاهبرداری های بزرگ وجود دارد. وی پیشنهاد کرد که صندوق های املاک و مستغلات، جایگزین این نوع از معاملات شوند تا آسیب های آن به حداقل برسد.
یکی از اعضای شورای توسعه و نظام مهندسی کشور نیز خاطرنشان ساخت که با روند فعلی، خرید و فروش متری مسکن خیلی خطرناک است و اگر مردم به اندازه کافی نسبت به این موضوع آگاه نشوند در آینده، پرونده های قضایی زیادی شکل می گیرد.
نیکزاد در ادامه صحبت های خود تصریح کرد که ساز و کار قانونی برای این کار وجود ندارد و علاوه بر این، زیرساخت کافی برای پیشبرد این طرح نیز آماده نشده! برخی از افراد به آمار کشورهای دیگر از خرید و فروش متری مسکن استناد می کنند و در نظر نمی گیرند که چنین چیزی مبنای قانونی در کشور ما ندارد. مثلاً اگر تعداد خریداران زیاد شود، قطعاً مشکلات قانونی متعددی پیش می آید.
بدون قانونگذاری نمی توان وارد این حوزه شد و اگر هم در حال حاضر، پلتفرم یا سایتی اقدام به چنین کاری می کند، قطعاً غیررسمی و غیرقانونی است.
به نظر می آید که بخشی از سازندگان نیز با ایده خرید و فروش متری موافق باشند؛ چرا که به دلیل گرانی بیش از حد مسکن، قدرت خرید پایین آمده و مردم می توانند به صورت متری خرید مسکن را انجام دهند.
source