محمد پرتوی، سازنده باسابقه مسکن، در گفت و گو با ساختمان آنلاین با اشاره به وضعیت بازار مسکن ، اظهار داشت: بازار مسکن نیز مانند سایر بازارها تابع عرضه و تقاضاست و این دو عامل به طور مستقیم در تعیین قیمت مؤثر هستند.
وی افزود: در سالهای اخیر، ناامنی سیاسی و چشمانداز منفی ناشی از خطرات منطقهای و احتمال درگیری، باعث ایجاد فضای ناامیدی و کاهش تمایل به سرمایهگذاری در بازارهایی چون مسکن شده که ذاتاً دیرنقدشونده هستند. این شرایط، بهویژه در یکونیم سال گذشته، تأثیر قابلتوجهی بر رکود در بازار گذاشت.
پرتوی با اشاره به تغییر فضای سیاسی و روند مثبت مذاکرات، خاطرنشان کرد: خوشبختانه با بهبود انتظارات ناشی از مذاکرات، شرایط روانی بازار نیز در حال تغییر است. در این مدت، بسیاری از سرمایهگذاران خرد و کلان سرمایه خود را به بازارهای سریعالوصولی چون طلا و ارز منتقل کردند، اما پیشبینی میشود با ثبات نسبی در شرایط سیاسی، مجدداً تقاضا به سمت بازار مسکن بازگردد.
وی با بیان اینکه بازار مسکن طی سه سال اخیر تقریباً بدون تغییر مانده، تأکید کرد: این در حالی است که قیمت مصالح ساختمانی تقریباً دو برابر شده است. مصالح حدود ۵۰ درصد هزینه تمامشده ساختمان را شامل میشوند و حملونقل نیز حدود ۱۶ درصد بر این هزینهها تأثیر دارد. طی چند سال گذشته قیمت سوخت در کشور افزایش نیافته، اما بهدلیل تجربههای قبلی و مسائل اجتماعی، دولت هنوز اقدام به واقعیسازی قیمت آن نکرده است.
پرتوی ادامه داد: افزایش حقوق و دستمزد نیز متناسب با واقعیتهای بازار پیش نرفته، در حالیکه دستمزدها حدود ۳۰ درصد هزینه ساخت را شامل میشوند. با این حال هنوز فاصله زیادی با نرخهای جهانی وجود دارد.
وی تأکید کرد: بعد از توافقات سیاسی، با ایجاد آرامش روانی، مردم به سمت بازارهای امن مانند بورس و مسکن بازخواهند گشت. در ادامه این روند، احتمالاً شاهد اصلاح قیمت سوخت و افزایش انتظارات تورمی خواهیم بود که بهصورت مستقیم بر قیمت مسکن اثرگذار خواهد بود.
این سازنده با سابقه پیشنهاد کرد: افرادی که به دنبال سرمایهگذاری امن هستند، میتوانند از طریق خرید سهام شرکتهای ساختمانی موفق در بورس یا پیشخرید پروژهها از سازندگان معتبر وارد بازار شوند. حجم بالای نقدینگی در بازار، در صورت هدایت به بخش ساختوساز، میتواند بهعنوان پیشران اقتصاد عمل کرده و بیش از ۵۵۰ شغل مرتبط را تحت تأثیر قرار دهد.
پرتوی در ادامه به نقش مسکن ملی و مسکن مهر اشاره کرد و گفت: ساخت گسترده این پروژهها در سالهای اخیر باعث شده بازار مسکن ارزانقیمت، بهویژه در شرایط ریسکپذیر اقتصادی، مورد توجه خریداران خرد قرار گیرد. این نوع مسکنها به دلیل نقدشوندگی بالا، بیشترین تقاضا را داشتهاند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در صورتی که با رفع تحریمها درآمدهای نفتی مجدداً وارد کشور شود و در اختیار دولت قرار گیرد، پروژههای مسکن ملی به سمت تکمیل حرکت خواهد کرد. این امر باعث ثبات قیمتها در بخش مسکن متوسط و رو به پایین خواهد شد. اما در مقابل، پروژههای لوکس و انبوه برای قشر خاص، با رونق بیشتری روبهرو خواهند بود؛ همانطور که در سایر حوزههای اقتصادی نیز شاهد رشد بازارهای خاص هستیم.
source