حس بویایی
حس بویایی ما مستقیما با حافظه و مراکز عاطفی مغز در ارتباط است. برخلاف حواس دیگر که سیگنالها را از طریق تالاموس مغز ارسال میکنند، سیستم بویایی سیگنالها را مستقیما به سیستم لیمبیک میفرستد که حافظه و احساسات را کنترل میکند. این مسیر منحصر به فرد به این معنی است که بوها می توانند به شدت بر نحوه عملکرد مغز ما، به ویژه در مناطق مربوط به یادگیری و حافظه تاثیر بگذارند.
دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا، ایروین، اخیرا این موضوع را با قرار دادن افراد مسن در معرض عطرهای طبیعی مختلف در هنگام خواب آزمایش کردند. شرکت کنندگان که ۶۵ تا ۸۵ سال سن داشتند با استفاده از پخش کننده بو، هر شب به مدت دو ساعت در طول شش ماه این عطرها را تنفس کردند. نتایج قابل توجه بود: کسانی که عطرهای با قدرت کامل دریافت کردند در مقایسه با گروه کنترل که بوهای بسیار ضعیفتری داشتند، ۲۲۶ درصد بهبودی در تستهای حافظه نشان دادند.
چگونه چنین چیزی امکان دارد؟
در طول خواب، به خصوص در مراحل عمیق غیر «آر ای ام»، مغز ما خاطرات را تثبیت میکند به این معنی که اطلاعات روز را مرتب می کند و خاطرات مهم را برای آینده ذخیره می کند. این مطالعه نشان داد که بوهای مطبوع در طول خواب، موج آهسته را عمیقتر میکند، آرامترین مرحله، که به تثبیت حافظه کمک میکند.
عطرها شما را بیدار نمی کنند زیرا سیگنال های بویایی تالاموس را دور می زند، بنابراین مغز بوها را آگاهانه ثبت نمی کند. در عوض، این رایحهها بهطور نامحسوس مناطق مغزی درگیر در حافظه را تحریک میکنند و توانایی مغز را برای حفظ و یادآوری اطلاعات بهبود میبخشند.
آنچه اتفاق افتاد
۴۳ سالمند سالم در این مطالعه شرکت کردند، که به دو گروه تقسیم شدند: یکی گروه رایحه های قوی دریافت کرد، و دیگری رایحه های بسیار ضعیف. هر شب، شرکت کنندگان از یک دیفیوزر با روغن طبیعی متفاوت به مدت دو ساعت هنگام خواب استفاده میکردند. حافظه شرکت کنندگان در این مطالعه با استفاده از «آزمون یادگیری کلامی شنوایی ری»، یک آزمون استاندارد یادآوری کلمه مورد آزمایش قرار گرفت.
اسکنهای مغزی عملکرد بهتری را در مسیری از مغز که برای حافظه و یادگیری بسیار مهم است، نشان داد. البته این عملکردهای بهتر تنها در افرادی که در معرض رایحهها قرار گرفته بودند، نمایان شدند.
چرا این اطلاعات حیاتی است؟
از دست دادن حافظه و زوال شناختی از نگرانی های اصلی با افزایش سن افراد است. این مطالعه نشان می دهد که غنی سازی بویایی در طول خواب به عنوان یک روش ساده و کم هزینه میتواند به طور قابل توجهی حافظه و عملکرد مغز را تقویت کند. حتی ممکن است به تاخیر یا کاهش خطرات زوال عقل و سایر بیماریهای عصبی کمک کند. برخلاف سایر تکنیکهای تقویت حافظه که نیاز به تلاش یا تغییر سبک زندگی دارند، این روش در حین استراحت کامل فرد عمل میکند.
بیشتر بخوانید: