همشهری- پریسا نوری: روز گذشته در سیصدوبیستوهفتمین جلسه علنی شورا میان موضوعهایی مانند صیانت از حریم، چگونگی سرمایهگذاری برای تولید در همه حوزههای شهری، لزوم توجه به زبان فارسی و تذکرهای اعضا، یکبار دیگر بحث راهاندازی تلویزیون همشهری داغ شد و یکی از اعضا درباره راهاندازی تلویزیون اینترنتی با اشاره به مجوز صادرشده و نسبت به بیتوجهی به قوانین ساترا هشدار داد. این در حالی بود که در هفته گذشته از شهردار تهران تا رئیس سازمان صداوسیما دراینباره مصاحبه کرده بودند. البته در پاسخ به تذکر مطرحشده دیگر اعضا هم پاسخ خود را داشتند.
موضوع چه بود؟
علیاصغر قائمی، عضو کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر تهران بهعنوان یکی از تذکردهندگان درباره اقدام اخیر مؤسسه همشهری مبنی بر راهاندازی تلویزیون اینترنتی با عنوان «همشهری تیوی» و مشکلات قانونی پیرامون آن تذکر داد. او حکم۸۶ برنامه چهارم شهرداری یعنی «ایجاد و توسعه زیستبوم مجازی با مشارکت عمومی» توسط مؤسسه همشهری را سند خود قرار داد و عنوان کرد که مؤسسه همشهری ۲۰اردیبهشت اقدام به معرفی و افتتاح تلویزیون اینترنتی کرده؛ اما مسئله مهم، نحوه اجرای این حکم و پایبندی به الزامات قانونی آن است. این عضو شورای شهر در ادامه تصویری از مجوز رسمی صادرشده توسط ساترا (سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر وابسته به صداوسیما)، ارائه داد و گفت که این مجوز برای فعالیت آزمایشی ششماهه، از تاریخ سوم اردیبهشت تا اول آبان۱۴۰۴، صادر شده و فقط مجوز «رسانه ناشرمحور سطحیک» است، نه مجوز پخش زنده. از طرفی همشهری در اقدامی عجیب، تاریخ مجوز را در تصویر منتشرشده بهصورت «دائمی» تغییر داده و همین موضوع باعث واکنش رسمی ساترا شده است؛ بهطوریکه این نهاد اعلام کرده تلویزیون اینترنتی همشهری فاقد مجوز قانونی است.
دعوت از مدیرعامل
با طرح این موارد، مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران که خود از تلویزیون همشهری بازدید داشته و در مراسم رونمایی از آن شرکت کرده بود، عنوان کرد که مدیرعامل مؤسسه همشهری را به صحن دعوت خواهیم کرد که در این زمینه توضیح دهد و مسائل را پیگیری کند.
کلمه دائمی، در مجوز وجود دارد
پس از طرح این موضوع محمد آخوندی، رئیس کمیسیون برنامهوبودجه شورای اسلامی شهر تهران بهعنوان یکی دیگر از تذکردهندگان پیشازدستور، در بخش نخست به لزوم دریافت مجوز از شورا در تغییرات ساختاری شهرداری تأکید کرد و در ادامه با قدردانی از تذکر یکی از اعضای شورا درباره تلویزیون اینترنتی همشهری، گفت: براساس مستنداتی که در اختیار داریم؛ ساترا در مجوز اولیه صادرشده برای این رسانه صراحتا قید «دائمی» را درج کرده بوده است. سپس به دلایلی نامعلوم، این مجوز در سامانه ساترا به حالت ششماهه تغییر داده شده، بدون آنکه تغییری از سوی همشهری صورت گرفته باشد. مستنداتی که توسط مؤسسه همشهری ارائه شده، صحت این ادعا را تأیید میکند.
ابزار نوین برای شنیدن صدای مردم
رئیس کمیسیون برنامهوبودجه شورای اسلامی شهر تهران همچنین تلویزیون اینترنتی همشهری را یک ابزار نوین ارتباطی برای شنیدن صدای مردم، گفتوگو با آنها و رساندن صدای مردم به مسئولان دانست و تأکید کرد: در همه دنیا چنین ابزارهایی وجود دارد و ما باید از این فرصت برای تعمیق ارتباط مردم با مدیریت شهری استفاده کنیم؛ نه اینکه مانع توسعه آن شویم. اگرچه بحثهایی درباره نام آن وجود دارد، اما اصل ماجرا ارزشمند و دارای پشتوانه قانونی است؛ چراکه این رسانه با تصویب شورا و شهرداری ایجاد شده و باید از مسیر اصلی خود منحرف نشود.
با ساختوساز در حریم مواجهیم
مهدی اقراریان، رئیس کمیته حقوقی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه مسئله نجات تهران و حریم پایتخت فارغ از جناحبندیها و سلایق مختلف باید مورد توجه قرار بگیرد، دراینباره توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
حریم پایتخت در حال آسیبدیدن است
ما نمیتوانیم تهران را بدون شهر قدس و اسلامآباد و حتی استان البرز درنظر بگیریم. حریم پایتخت در حال آسیبدیدن است و فارغ از اینکه مسئولیتهای قانونی استانداری، فرمانداری و شهرداری مشخص است، این موضوع وجود دارد که ما با واقعیت ساختوساز در حریم مواجهیم. براساس هر نگاه دانشگاهی، علمی و عقلانی، سیاست فعلی در حریم اشتباه است. وقتی از نگاه شهرسازی، معماری، پدافندی و آمایش سرزمین به موضوع نگاه میکنیم، مسیر اشتباه است و پیامدهای تصمیمات را امروز شاهدیم. یکی از مسائل ما آب است و گرچه امروز و فردا میکنیم، اما این کار صورت مسئله را پاک نمیکند.
مسئله حریم مسئله تهران است
یک خودروساز در حریم پایتخت به توسعه پرداخته است. این مسئله تهران است و مسئله جناح الف و ب و جیم نیست. یک تجربه جهانی در این زمینه وجود دارد. ما باید به سمت عقلانیت پیش برویم. اداره کشور بدون عقلانیت باعث کاهش سرمایه اجتماعی حاکمیت میشود. آیا میخواهیم حریم فضایی برای تنفس شهر باشد؟ اگر در تهران با زلزله مواجه شویم به زمینهایی نیاز داریم که امکان اسکان اضطراری در آنها وجود داشته باشد.
نباید منافع عامه قربانی منفعت گروه خاص شود
کسانی منافع کوتاهمدت و بخشی دارند؛ ما نباید منفعت یک گروه خاص و مجموعه کوچک را هرچند درست باشد، در برابر منافع عمومی قرار دهیم. حریم شهر تهران جزو حقوق عامه است و باید از آن پاسداری کنیم. این تنها مربوط بهخودروسازیها نیست بلکه بسیاری از مجموعههای دیگر هم حق ندارند در حریم تهران باشند. باید برنامهریزی بلندمدت انجام دهیم تا برای آیندگان و فرزندان اجازه ندهیم حریم پایتخت بیش از این آسیب ببیند.