به گزارش همشهری آنلاین، نرهگاه اما حالا شهرت دیگری هم دارد و آن تولید بلوبری بهعنوان میوهای استوایی است که از سال ۱۳۹۵ آغاز شده و حالا اسم و رسمی جهانی برای روستا رقم زده است. در حال حاضر ۲درصد بلوبری کشور در این استان تولید میشود و میتوان شهرستان بویراحمد را نخستین تولیدکننده بلوبری در ایران دانست.
نرهگاه، روستایی چشمنواز و زیبا از توابع بخش مرکزی شهرستان بویراحمد در کهگیلویه و بویراحمد و در فاصله ۹ کیلومتری یاسوج است. پیست اسکی دنا در ۳۱ کیلومتری روستای نرهگاه، در دامنههای زاگرس و قله دنا در ارتفاع ۲۶۰۰ متری واقع شده است؛ پیستی که از اوایل زمستان تا اوایل بهار پوشیده از برف است و در فصول گرم بهویژه اردیبهشت و خرداد پوشیده از لالههای واژگون میشود. علاوه بر این در سفر به نرهگاه میتوانید طعم لذیذ غذاهای ایرانی و محلی نظیر دمپخت گوشت، شله ماشکی، آش ماش و آش دوغ و در کنار همه این خوراکیهای لذتبخش طعم بلوبری را هم بچشید.
آغاز کشت بلوبری
کشت گیاه بلوبری در کهگیلویه و بویراحمد سابقه زیادی ندارد. سال ۱۳۹۵ بود که برای نخستین بار گیاه بلوبری در این استان زیرکشت رفت و به ثمر نشست. از آن سال به بعد کشت بلوبری رشد چشمگیری یافته و نرهگاه بهعنوان یک روستای الگوی مولد شناخته شد که توانست تحول بزرگی در کشاورزی و بهویژه تولید بلوبری ایجاد کند.
رئیس هیأت مدیره شرکت فناوری کشت بلوبری در روستای نرهگاه در اینباره به همشهری میگوید: «ما نخستین تولیدکننده تجاری بلوبری در کشور هستیم. محصول بلوبری پیش از آغاز فعالیت ما در روستای نرهگاه کشت شده بود، ولی برداشت آن تجاری نبود یعنی یا در خاک کشت میشد یا کشت گلخانهای محدود داشت.»
النا ضرغامی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۶ رقم بلوبری در استان کشت میشود، میافزاید: «در سال نخست از هر بوته بلوبری یک کیلوگرم میوه گرفتیم و در سالهای بعد میوههای بیشتری تولید شد.»
او توضیح میدهد که بلوبری سرمایهگذاری پایدار دارد و بین ۱۵ تا ۲۰ سال برداشت تجاری میشود و بدینترتیب بعد از کشت اول، نیاز به نشاء ندارد.
گسترش تولید بلوبری
۱.۶ هکتار گلخانه بلوبری در روستای نرهگاه وجود دارد و ۵ هزار مترمربع کشت هم بهصورت سایبان است و حدود یک هکتار کشت بلوبری در فضای باز انجام میشود.
آنطور که رئیس هیأت مدیره شرکت فناوری کشت بلوبری در نرهگاه میگوید: ۲۵ نفر بهصورت مستقیم در این مجموعه فعالیت میکنند و ۴۰ تا ۵۰ نفر هم بهصورت غیرمستقیم.
ضرغامی توضیح میدهد که در هر هکتار بهطور میانگین ۵ هزار کشت گیاه بلوبری انجام میشود و هر هکتار سالانه ۱۰ تن بلوبری میدهد؛ هر بوته بین ۳ تا ۵ کیلوگرم.
بلوبری جزو محصولات کمآببر محسوب میشود بهطوری که برای کشت این گیاه به روش هیدروپونیک در هر هکتار حدود ۱۵۰۰ مترمکعب آب نیاز است. اگر این کشت نتیجه دهد بلوبریهای نرهگاه با همین روش کشت خواهند شد.
رئیس هیأت مدیره شرکت فناوری کشت بلوبری در روستای نرهگاه میگوید: «در حال حاضر هم کشت سایبانی داریم و هم کشت در فضای آزاد یا همان هیدروپونیک بدون خاک. کشت در فضای آزاد را برای نخستین بار اجرا کردیم.»
شهرت جهانی
رئیس هیأت مدیره شرکت فناوری کشت بلوبری در روستای نرهگاه درباره شهرت جهانی این محصول میگوید: «در این سالها صادرات نهال بلوبری را داشتیم و حالا پیگیر صادرات میوه بلوبری هستیم. نمونههای بلوبری به هند، عمان، ترکیه و روسیه ارسال شده است.»
النا ضرغامی تأکید میکند: «هفتهای ۶ تن بلوبری به بازار ایران قاچاق میشود و بهصرفه نیست که صادرات به کشورهای دیگر داشته باشیم. پس برنامه این است که با هزینه کمتر میوه بلوبری را در بازار داخلی عرضه کنیم. در حال حاضر امارات و روسیه محصولات بلوبری را از پرو وارد میکنند.»
او با بیان اینکه قیمت بلوبری در بازار جهانی تعیین و با ارز یورو خرید و فروش میشود، ادامه میدهد: «بعد از اشباع بازار داخلی تجارت خارجی آن را آغاز میکنیم. تجارت بلوبری باخت ندارد.»
جذب گردشگر با بلوبری
مدیر روابطعمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کهگیلویه و بویراحمد درباره ظرفیتهای گردشگری یاسوج و روستای نرهگاه به همشهری میگوید: «یاسوج بهعنوان پایتخت طبیعت ایران که ۲۰ درصد از جنگلهای زاگرس را بهخودش اختصاص داده و ۱۰ درصد از روانابهای کشور را دارد، دارای ظرفیت گردشگری چهارفصل است.»
علیاکبر پاک به روستای نرهگاه و طلاخونگو اشاره میکند و میافزاید: «این روستاها دارای جاذبههای تاریخی، طبیعی و کشاورزی هستند و فرصتهای سرمایهگذاری و گردشگری دارند که هم میتوانند موجب اشتغالزایی و هم رونق اقتصادی شوند.»
او بر این باور است که برگزاری جشنواره بلوبری در روستای نرهگاه میتواند علاوه بر معرفی ظرفیتهای گردشگری کشاورزی در جذب سرمایهگذار به استان هم کمک کند.
پاک به ساخت هتلها، مسافرخانهها، هتلآپارتمانها، پارک آبی، اقامتگاههای گردشگری و… در سالهای اخیر برای رونق گردشگری اشاره میکند و میگوید: «هر سال و بهویژه در فصل بهار و تابستان یاسوج و برخی روستاهای اطراف آن مقصد گردشگری است. با توجه به اینکه در این فصول در جنوب کشور هوا گرم است، یاسوج هوای معتدلتری دارد و به همین دلیل مقصد گردشگری است.»
خواص بلوبری
بلوبری بهدلیل قند پایین، فیبر بالا، آنتی اکسیدان و ویتامین بالا در فهرست محصولات پرخاصیت قرار میگیرد. یک واحد بلوبری به اندازه یک واحد کاهو فیبر دارد، بیش از یک واحد پرتقال ویتامین سی دارد و بیش از ۱۰ گرم سماق آنتی اکسیدان قابل جذب در اختیار قرار میدهد.
بلوبری بومی نواحی آمریکای شمالی است که در دهه ۱۹۳۰ به اروپا معرفی شد. در سالهای اخیر ارقامی از بلوبری وارد ایران شده که اکنون سازگاری آنها در استانهای مختلف ازجمله استان البرز در حال بررسی است. این میوه در حال حاضر در کشور بهدلیل سطح زیرکشت پایین، کمتر در دسترس است و قیمت بالایی دارد.