محمدرضا واعظی‌پور، عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، در گفت‌وگو با ساختمان آنلاین، تحولات اخیر در ساختار نظام مهندسی و شورای مرکزی را نقطه عطفی در صنعت ساختمان دانست و گفت: بحث‌هایی مثل اجرای مبحث ۱۹ (بهینه‌سازی و صرفه جویی مصرف انرژی) و مبحث ۲۲ (مراقبت و نگهداری از ساختمان‌ها) از موضوعات کلیدی هستند که می‌توانند مسیر ساخت‌وساز کشور را متحول کنند.

واعظی‌پور با انتقاد از کیفیت پایین عمر مفید ساختمان‌ها در کشور گفت: در دنیا، عمر مفید ساختمان‌ها بالای ۵۰ سال است، اما در ایران، در بهترین حالت، ساختمان‌ها بیش از ۲۵ سال دوام ندارند. این یعنی سرمایه‌های مردم به‌سادگی از بین می‌رود؛ چرا؟ چون ما عجله داریم، می‌خواهیم سریع بسازیم و سریع بفروشیم، بدون رعایت اصول مهندسی.

او یکی از ضعف‌های بزرگ در معماری شهری را فقدان یکپارچگی در نمای ساختمان‌ها دانست و افزود: «نمای رومی به‌قدری در شهرهای ما گسترش یافته که گویی در ایران از روم بیشتر نمای رومی داریم! این نماها نه با اقلیم ایران سازگارند و نه با هویت معماری ایرانی. کافی‌ست به معماری یزد، کرمان یا اصفهان نگاه کنیم؛ ساختمان‌هایی با قدمت ۶۰ یا ۷۰ سال هنوز هم روح دارند. در حالی‌که ساختمان‌های جدید فقط ظاهر فریبنده دارند، بدون روح، بدون هویت.

به گفته واعظی‌پور، یکی از آسیب‌های جدی در صنعت ساختمان این است که هرکسی به خود اجازه می‌دهد وارد حوزه ساخت‌وساز شود؛ از پزشک و دندان‌پزشک گرفته تا بازاری و سرمایه‌گذار. این افراد بدون دانش مهندسی، وارد ساخت‌وساز می‌شوند، در حالی که جان انسان‌ها در خطر است. اگر پزشکی بدون تخصص کار کند، با جان یک نفر بازی می‌کند؛ اما در ساختمان، جان ده‌ها نفر در یک مجتمع به خطر می‌افتد.

او تأکید کرد: در بسیاری از صنایع مثل معدن یا پزشکی، نظارت‌های سخت‌گیرانه وجود دارد و فقط افراد متخصص می‌توانند مسئولیت بپذیرند. اما در ساختمان، چنین الزاماتی نادیده گرفته شده است: همه قبول داریم که ساخت‌وساز فقط یک بنا نیست. از طراحی تا نوع مصالح، همه چیز باید استاندارد و تاییدشده باشد. اما فعلاً هرکسی با پول می‌تواند نقش مجری را بازی کند.

واعظی‌پور با اشاره به تلاش‌های اخیر سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور گفت: خوشبختانه کارهایی شروع شده، اگرچه دیر، اما هنوز فرصت هست. باید کاری کنیم که هیچ‌کس بدون صلاحیت مهندسی وارد این عرصه نشود. مثل پزشکی، باید ساخت‌وساز بدون مجوز جرم تلقی شود. شهرداری نباید به چنین پروژه‌هایی پایان‌کار بدهد و سازمان ثبت هم سند صادر نکند.

او در پایان خواستار برخورد قانونی با ساخت‌وسازهای غیرمهندسی شد و تأکید کرد: صنعت ساختمان، هم سرمایه‌ خانواده‌هاست، هم مستقیماً با جان مردم سر و کار دارد. باید با همکاری همه، از مردم گرفته تا دستگاه قضا، این انضباط را به‌طور سراسری اجرا کنیم.

به این مطلب امتیاز دهید

source

توسط chidanet.ir